Dynamic citizens of Europe

Dynamic citizens of Europe

Το σχέδιο Dynamic citizens of Europe πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΚA2 Συμπράξεις μεταξύ σχολείων. Θέμα του ήταν η ενσωμάτωση ως έναυσμα για αναπροσαρμογή της διδασκαλίας, με την καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως κριτική σκέψη, αξίες, συνεργασία και κοινωνική ευαισθητοποίηση, σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Ποιοι συμμετείχαν

Στο σχέδιο Erasmus+ Dynamic citizens of Europe συμμετείχαν 200 μαθητές και 50 εκπαιδευτικοί από 4 σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σχολεία που συμμετείχαν είναι από Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία.

Οι μαθητές αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ποικιλομορφίας στην καθημερινότητά τους. Μπορούν να επηρεάζονται θετικά από τα πρότυπα και να ενθαρρύνονται σε ενεργό συμμετοχή τους στη δημοκρατική ζωή. Τέλος, είναι απαραίτητο να ανακαλύπτουν μέσα από τη διδασκαλία τον τρόπο για να βασίζονται σε προσωπικούς κώδικες συμπεριφοράς, για να γίνουν υπεύθυνοι και δραστήριοι ευρωπαίοι πολίτες, μέσα από τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις.

Στόχοι του σχεδίου

Σκοπός του σχεδίου Erasmus+ Dynamic citizens of Europe ήταν οι μαθητές να αντιληφθούν ότι η ενεργός συμμετοχή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο που κρατά ενωμένη μια κοινωνία.

Σειρά από δραστηριότητες, με την αξιοποίηση της κοινωνικής και συναισθηματικής στρατηγικής SEL που βοήθησε τους μαθητές να εμπλακούν στην ανάπτυξη του έργου, οργανώθηκε για να επιτευχθούν στόχοι τους σχεδίου. Ανάμεσά τους ήταν οι μαθητές να:

  • Ευαισθητοποιηθούν για την ενεργό συμμετοχή τους στη δημοκρατική ζωή.
  • Καλλιεργήσουν διορατικότητα, προοπτική και ικανότητες απαραίτητες για τη συμμετοχή τους στην τοπική κοινωνία.
  • Κατανοήσουν και ενισχύσουν την έννοια της ιδιότητας του ενεργού πολίτη ως τρόπος ζωής.

Επιπλέον, στόχος ήταν η δημιουργία ψηφιακής εργαλειοθήκης με παραδείγματα καλών πρακτικών που προάγουν την ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

Δραστηριότητες του σχεδίου

Στρατηγικές όπως παιχνίδι ρόλων, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, προσομοιώσεις, παρουσιάσεις και ομιλίες από ειδήμονες εφαρμόστηκαν για την αντίληψη της έννοιας του ενεργού πολίτη.

Η στρατηγική SEL, με ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια, κόμικ και ιστορίες, βοήθησε τους συμμετέχοντες να:

  • Αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες.
  • Αναπτύξουν στάσεις για κατανόηση και έλεγχο των προσωπικών συναισθημάτων, καθορισμό ατομικών στόχων, καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και δημιουργία θετικών σχέσεων.
  • Προσεγγίσουν το θέμα τη ενεργού συμμετοχής του πολίτη στην κοινότητά τους.

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων έγιναν παρουσιάσεις και σεμινάρια από κάθε χώρα. Συγκεκριμένα, έγιναν 4 παρουσιάσεις με θέμα «Τι είναι η ενεργός ιδιότητα του πολίτη;» και «Πολιτιστικές αξίες στη χώρα μου», και 4 σεμινάρια από ειδικό για τις αξίες του πολίτη και τη σημασία του εθελοντισμού.

Αντίκτυπος του σχεδίου

Το σχέδιο προώθησε την ενεργό συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή και την έννοια της υπευθυνότητας. Ενίσχυσε τη συνεργασία ,μεταξύ σχολείων και κοινοτικών φορέων. Στήριξε τα σχολεία στην αξιοποίηση της στρατηγικής SEL και τους μαθητές στη μεταξύ τους συνεργασία. Τέλος, συνέβαλε στη διεύρυνση των σχολικών προγραμμάτων με τη διεπιστημονική διδασκαλία.

Οι μαθητές ενίσχυσαν την κοινωνική συνείδηση, την συνείδηση του εαυτού, την αυτοδιαχείριση και τη δυνατότητά για λήψη αποφάσεων.

Δημιούργησαν σειρά από προϊόντα, όπως:

  • Παρουσιάσεις με θέμα «Ενεργοί πολίτες και περιβάλλον» και «Το σχολείο, η πόλη, η χώρα μου»
  • Έκθεση κόμικς.
  • Κήπο με όνομα Erasmus+
  • Περιοδικό με ιστορίες μαθητών

Επίσης, δημιουργήθηκαν 4 λέσχες ενεργών πολιτών, μία για κάθε σχολείο, για τους μαθητές, μπλούζα και χειροτεχνίες, και 20 σχέδια μαθημάτων που εντάχθηκαν στο e-toolkit.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το σχέδιο Erasmus+ Dynamic citizens of Europe και βρείτε έμπνευση ανάμεσα σε άλλες καλές πρακτικές.