LivingTogether

LivingTogether

Το σχέδιο “LivingTogether” που υλοποιήθηκε από το Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, εντάσσεται στη Βασική Δράση 1 του προγράμματος Erasmus+ / Youthκαι είναι η πρώτη ανταλλαγή νέων σε όλη την Ευρώπη που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά μέσα σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στην περιοχή των Ιωαννίνων. Για μιαεβδομάδα, από τις 30 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2021, οι νέοι Ευρωπαίοι έζησαν μαζί με νέους πρόσφυγες που συμμετείχαν στην ανταλλαγή νέων. Έπαιξαν μαζί, έλαβαν την ίδιαακριβώς εκπαίδευση, συζήτησαν για τα όνειρα και το μέλλον τους.

Ποιοι συμμετείχαν

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 38 νέοι από την Φιλανδία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Από αυτούς, οι 10 ήταν πρόσφυγες που ζουν στην Δομή Φιλοξενίας Ανηλίκων στο Πέραμα Ιωαννίνων.

Περιεχόμενο και στόχοι σχεδίου

Ο κύριος στόχος αυτού του σχεδίου επετεύχθη, καθώς αυξήθηκε η συνειδητοποίηση για τους πρόσφυγες και τωνεμποδίων που αυτοί αντιμετωπίζουν, κυρίως τα νεαρά προσφυγόπουλα. Επίσης, η νεολαία της Ευρώπης κατανόησε τονρόλο της, και οι νέοι ως Ευρωπαίοι πολίτες αντιλήφθηκαν, πως πέρα από δικαιώματα, έχουν και την υποχρέωση να εξασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες όχι μόνο για τους Ευρωπαίους,αλλά για όλους.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε πολλά εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα την ενεργό συμμετοχή που στόχο είχαν να αναδείξουν πώς οι νέοι μπορούν να συνδράμουν στη βελτίωση της ευρωπαϊκής κοινωνίας μας.Έμαθαν για την τρέχουσα κατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη λαμβάνοντας πληροφορίες για όλες τις τρέχουσες πολιτικές. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τους νέους πρόσφυγες, οι συμμετέχοντες εντόπισαν τα προβλήματααυτών των πολιτικών και συζήτησαν για την εύρεση πιθανών λύσεων.

Αντίκτυπος σχεδίου

Αποτέλεσμα της ανταλλαγής νέων “LivingTogether” ήταν η δημιουργία τοπικής και περιφερειακής συνειδητοποίησης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, και η συμβολή στηνανάπτυξη νέων πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από νέους και συμμετέχοντες φορείς.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν πληροφορίες και νέες γνώσεις για το προσφυγικό ζήτημα, την ευρωπαϊκή ταυτότητάτους και δύναμη ναυποστηρίξουν μια κοινωνία πιο δίκαιη για όλους. Θα μπορούν να εφαρμόζουν πλέοναυτές τις μεθόδους τόσο στα προσωπικά όσο και στα τοπικά σχέδια, τις κοινότητες και τα μελλοντικά εργασιακά περιβάλλοντά τους. Απέκτησαν αυξημένες κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, καιπολιτιστικές γνώσεις.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, το σχέδιο συνέβαλε στη στήριξη της ενότητας και της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τους στόχους του 2020 και στην ανάπτυξη ενός προφίλ πολιτών που θαενεργεί πιο ενεργά σε συνάφεια με τους στόχους αυτούς.

Η ανταλλαγή αυτή είχε αντίκτυπο:

  • στην δημιουργία νέων με νέα αναπτυγμένη νοοτροπία στη νεολαία για την οικοδόμηση μιας πιο ενεργού καισκεπτόμενης κοινωνίας.
  • στην προσωπική ανάπτυξη και επομένως επαγγελματική ανάπτυξη πεποιθήσεων, αξιών, σοφίας, συμπόνιας, συναισθηματικής ωριμότητας, ηθικής, ακεραιότητας και συμπεριφορών σε όλους τους συμμετέχοντες.
  • στην προώθηση της ανοχής και του σεβασμού μεταξύ των προσφύγων και των νέων.
  • στη μετάδοση των αποκτώμενων γνώσεων και δεξιοτήτων σε άλλα ενδιαφερόμενα άτομα που το χρειάζονται ή που θέλουν να βοηθήσουν.
  • στις οργανώσεις με πολλές νέες πρωτοβουλίες και ιδέες σχεδίων με θέμα το προσφυγικό και την κοινωνική ενεργοποίηση.

Βρείτε έμπνευση ανάμεσα σε άλλες καλές πρακτικές.